torsdag den 23. januar 2014

Julefrokost Passionsfrugtcurd cheesecake

Jeg er ALTID fuldstændig proppet op med julemad efter en omgang julefrokost. Misforstå mig ikke - jeg elsker alt ved jul, og julemad er ingen undtagelse. Men pyhh...hvor kan man blive tung i maven efter sådan et ædegilde! Så jeg har altid stemt for at man ikke skal have risalamande til en julefrokost (det har man jo allerede fået juleaften), men istedet en let og frisk dessert, som lidt nemmere glider ned selvom maven egentlig er helt fuld. Dette års familiejulefrokost blev derfor prøvekanin for en ny kage - en passionsfrugt curd cheesecake! Og åhh....mit mundvand løber bare ved at jeg skriver om den....for hvor var den bare god :)

Jeg havde lavet passionsfrugt curd og lime curd (kan klart anbefales - curd smager SÅ godt på brød, i pandekager, på vafler, i kager ect. ect. mulighederne er uendelige) som en del af nogle julekurve jeg gav i julegave, og der havde jeg nogle rester, der skulle bruges. Derudover har jeg en kæmpe svaghed for lime og i særdeleshed passionsfrugt - hvad er der ikke fantastisk ved denne lille mærkeligt udseende frugt? Derfor var denne kage perfekt til formålet. Hvis man har lavet curden i forvejen tager kagen ingen tid at lave, men det er til at overskue selvom curden også skal laves. Og man kan sagtens bruge lemon curd istedet eller lignende, jeg blandende i hvert fald mine lime curd og passionsfrugt curd rester, og det smagte vidunderligt frisk. Pynten blev lige hurtigt lidt tempereret mørk chokolade henover kagen og ned af siderne, så man fik det dejlige knæk i munden sammen med syrligt, sødt og en smule bittert. MUMS!Opskriften er som følger - og lav rigeligt, kagen forsvinder før man får set sig om :)

Passionsfrugt curd, giver rigelige mængder, så der er masser tilovers
12-14 passionsfrugter, alt efter smag
2 store æg
2 store æggeblommer
150g sukker
100g smør

Passionsfrugterne tømmes for frugtkød og sten i en si, og med en ske presser man saften ned i en skål. Sukker, æg og passionsfrugtsaft kommes i en gryde, og opvarmes på lav-medium varme. Pisk konstant indtil blandingen tykner godt ca. 10-12 min. Fjern panden fra varmen og pisk små stykker smør i lidt af gangen. Nedkøl indtil curden har sat sig ca. 30 min.

Cheesecake
350g digestive kiks
100g cashew nødder
120g smeltet smør
500g flødeost
100g sukker
300g creme fraiche
2 æg
1 spsk revet citron eller lime skal
100-200ml curd, alt efter smag

En 20cm springform fores med bagepapir. Kiks og nødder hakkes i en foodprocesser indtil det hele er helt knust, herefter tilsættes det smeltede smør. Kikseblandingen masses ned i bunden af springformen og op langs siderne. Nedkøles i køleskab i ca. 30 min til det har sat sig.
Forvarm ovnen til 160°C. Pisk flødeost og sukker sammen og tilsæt derefter creme fraiche. Når dette er blandet tilsættes æg og citron/lime skal og der piskes til at er blandet godt sammen. Hæld halvdelen af flødeosteblandingen i springformen. Tag skefulde af curden (brug ca. 25-50ml) og placer rundt i flødeosteblandingen. Hæld resten af flødeoste blandingen over og placer skefulde af curden (ca.25-50ml) henover. Tag herefter en spids kniv eller et trædspyd og lav swirls rundt i curd/flødeosteblandingen for at fordele og få et fint mønster.
Bag kagen i ca. 45min indtil midten af kagen lige har sat sig. Sluk ovnen og lad cheesecaken stå med ovndøren en smule åben i ca. 1 time til den er kølet helt ned. Sæt kagen i køleskabet, så den kan blive iskold. Fordel resten af curden over kagen inden servering og pynt evt. med mønster i tempereret mørk chokolade.

Velbekommen :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar